Eide kommune ligger på Nordmøre i Møre og Romsdal, og er en av flere populære destinasjoner du kan velge om du velger å kjøre på den like så populære Atlanterhavsveien. I Eide kommune finner du tettstedet Eide med omlag 1 400 innbyggere, der du blant annet kan besøke Eide Kirke fra 1871 bygget av tre. Ellers kan tettstedet skilte med Eidehallen, som byr på kulturelle arrangementer året rundt. I nærmeste omegn finnes også aktiviteter du kan delta på, som for eksempel grottetur til Trollkirka eller legge turen til Stall Eriklia, som huser nordlandshester og andre dyr.

Grottetur til Trollkirka

Trollkirka er ikke en kirke, men en marmor- og kalksteinsgrotte 484 moh., der det arrangeres guidede grotteturer. Inni fjellet er det underjordiske fosser og elver, og en 70 meter lang hovedhule. Herfra føres du inn til en foss som faller rett ned i et hvitt marmorbasseng. Sesongen for disse turene er fra mars til november, og Trollkirka er én av grottene som kan nås til fots. Det tar omlag en og en halv time å gå opp til grottene. Veien er godt skiltet, og om ønskelig kan du også besøke idylliske Trollkirkevannet i nærheten for en frisk dukkert.

Atlanterhavsveien

Mellom Averøy og Eide finner du Atlanterhavsveien, en verdenskjent strekning som lokker turister fra fjern og nær. Her snor veien seg over holmer og skjær mens havbrisen slår bølgene mot fjæresteinene. Det er ikke for ingenting at Atlanterhavsveien er kåret til århundrets byggverk (1905–2005). Langs Atlanterhavsveien finnes også muligheter for aktiviteter og moro. Her finner du blant annet Nasjonal Sykkelrute 1, eller Atlanterhavsruta, som går mellom Kristiansund og Ålesund. Dette er en tjue mil lang rute som går over øyer og skjær, og omfatter også ferge- og hurtigbåtsamband. Gjennom Atlanterhavstunnelen kan du ta buss eller bestille en taxi.

Overnatting i sjøstuer, B&B, Camping m.m.

På Atlanterhavsveien finner du sjøstuer, campingplasser, B&B, feskarbuer, havstuer og hytter. De fleste overnattingsstedene ligger helt ned mot vannet, og ofte får du motorbåt til fri benyttelse under oppholdet. Området yrer av gode fiskeplasser, og det er også mulighet for båtutleie og sykkelutleie. Ønsker du en rorbuferie, er det gode muligheter for det. Her får du naturen tett på kroppen, med holmer, øyer og skjær som tar imot støyten fra det ville havet bakom. Hvert overnattingssted vil anbefale turer og aktiviteter, men en tur ut til de ytterste holmene i havgapet er verdt å få med seg.

Eides historie

På 1600-tallet og fram til 1800-tallet utgjorde Eide en del av Mek Tinglag før stedet ble en del av Kvernes kommune i 1837. Helt på slutten av 1800-tallet ble Kvernes delt i flere små kommuner. Eide var en av dem som i 1837 ble etablert som egen kommune. Så sent som i 1964 ble Vevang krets i Kornstad kommune underlagt Eide kommune. Flere endringer er i vente i tiden fremover. 1. januar 2020 skal nemlig Fræna slås sammen med Eide og danne en helt ny kommune ved navn Hustadvika.

Steinindustri

Eide er kjent som «Bygda som lever av de døde», og dette har sin naturlige forklaring. Eide er nemlig et av Norges største områder for steinindustri. Steinindustrien i dette området kan dateres over hundre år tilbake i tid, til da gjenoppbyggingen av Ålesund fant sted etter den store bybrannen i 1904. 40 % av alle gravmonumenter i Norge kommer fra steinindustrien på Eide – derav kallenavnet som bygda som lever av de døde! Det er ikke bare stein som kommer fra steinbruddene, men også kalk. Kalken brukes i all hovedsak som råstoff i produksjonen til Hustadmarmor i nabokommunen Fræna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *