Harbakhula er en turopplevelse som gir både flott utsikt, spennende opplevelser og er lett å gjennomføre. Ta gjerne med små barn og ungdommer. Her vil du finne både spenning og storslagen natur. Fra parkeringsplassen på Harbak, går stien rett opp til hula. Gode sko for både liten og stor er å anbefale, da stien har noen steinete og glatte partier. Stien kan være litt utfordrende i de bratteste etappene, men selve turen er ikke så lang. Dersom du har god tid og tålmodighet vil selv de minste barna klare det.

Fantastisk utsikt!

Når du kommer opp til hula, kan du nyte fantastisk utsikt over havet og skjærgården rundt. Er du heldig med været og treffer en klar dag, kan du se helt til Halten fyr som ble satt i drift i 1875. Du ser alle de små øyene som ligger utover, gårdene og husene som ligger idyllisk til i landskapet. Synet blir en deilig belønning etter turen opp, som bare tar 30–40 minutter fra parkeringsplassen. Da er det bare å sette seg ned og nyte utsikten, roen og freden en liten stund før du tar fatt på utforskingen av hula.

Gå inn i Harbakhula

Hula har en åpning som er ca. 40 meter høy, og den er 130 meter dyp! Etter hvert som du går innover blir hulegangen smalere og mørkere, før den til slutt deler seg i to ganger. Lommelykt vil du først trenge om du går langt nok inn. Da det er litt kjølig i hula, er det lurt å ta med en varm genser eller jakke. Harbakhula er en naturlig berghule, så den er fascinerende for både voksne og barn å utforske. Akustikken i hula åpner for spesielle konsertopplevelser og den blir derfor brukt til flere årlige konserter.

Lunsjtid

Lunsjen inntas utenfor med den flotte utsikten. Brødskivene smaker enda bedre i norsk natur. Det samme gjør både varm og kald drikke. Alle kan nyte en kopp kakao, kanskje toppet med litt marshmallows. Kvikklunsj er Norges tursjokolade og egner seg godt til å dyppes i kakaoen eller spises for seg selv. Ta gjerne med pølser, lomper og burgere da det er mulighet for å grille på grillplassen i området. Men du bør passe på å ikke spise deg altfor mett, da Stokksund har flere opplevelser og gode spisesteder å by på.

Opplevelser i området

I nærheten av hula kan du bade i kulper eller ta turen videre ned til sjøen dersom været er varmt nok. Like ved parkeringsplassen ligger Harbak kafé og systue, der du kan kose deg med kaffe og nystekte vafler. Eieren syr klær som blir solgt i kaféen. Åpningstidene varierer med sesongen og arrangementer. Dersom du ønsker en større utfordring, er det muligheter for buldring og fjellklatring i området – for både store og små. På hjemturen kan du kjøre langs sjøen og kanskje få med deg solnedgangen. Hvis du ønsker et lenger opphold, er det flere overnattingssteder i området.

Huskeliste for den gode turopplevelsen

For å få mest ut av turen til Harbakhula bør du ta med badetøy og ekstra klær. Siden turen går over et myrområde, er det lurt å ta med godt skotøy som tåler vann. Til utforsking av hula anbefales det å ta med lommelykt eller hodelykt. Litt sjokolade og kakao smaker godt til lunsj med utsikten som selskap. Kamera er også et must for de herlige blinkskuddene og minnene. Hula er et kulturminne, så du bør vise respekt og forlate området slik du ønsker å finne det. Ta med godt humør, uansett vær og temperatur!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *