På toppen av Heidalen, en sidedal til Gudbrandsdalen, og bare et steinkast unna Heidal Hotell, ligger Øien Øvre gård. Plassert helt på kanten av fjellene, mellom Rondane og Jotunheimen, tilbyr gården uforglemmelige rideturer i unikt norsk fjellandskap, samt kjøring med hest og vogn – eller slede og kanefart i førjulsstria. Gården er også godkjent som en «Inn på Tunet»-gård, og tar imot brukere innen psykiatri og funksjonshemminger, samt andre som kan ha nytte av tilbudet. De tar også imot skoleklasser for praktisk læring om hvordan en gård fungerer, samt barnehager for dagsutflukter.

Storslåtte omgivelser og rik historie

Noe av sjarmen som fører til at stadig flere mennesker viser interesse for de gøyale tilbudene ved Øien Øvre er den idylliske beliggenheten, og den rike historien som ligger bak driften. Selve gården ble grunnlagt så tidlig som på begynnelsen av 1800-tallet, og strukturene står fortsatt støtt i vakre Heidal. Gården, som opprinnelig ble stiftet som en husmannsplass, har vært i drift på en rekke forskjellige vis i løpet av årene som har gått siden tippoldefaren til den nåværende eieren ankom området i 1879 med sin familie, og tok over driften av gården.

Eventyr på hest

Det aller største fokuset ved driften som foregår ved Øien Øvre er uten tvil de mangfoldige mulighetene til å ri og menge seg med flotte hester. Hestene er selve hovedfokuset ved tilbudet, og hvem som helst har mulighet til å begi seg ut på idylliske rideturer, uavhengig av om en har tidligere erfaring på hesteryggen. De besøkende kan velge mellom en hel del forskjellige tilbud slik som halvdagsturer på fire timer, heldagsturer på åtte timer, samt også kjøreturer i hest og vogn for de som ikke har lyst til å ri.

Kjærlighet for dyrene

Noe av det som virkelig taler til den særdeles gode servicen og omtanken du vil kunne være vitne til ved Øien Øvre, er kjærligheten de viser for sine hester. Gården ved Øien Øvre har nemlig et stort utvalgt av hester, og på deres nettsider kan du finne mye forskjellig informasjon vedrørende hver individuelle hest, slik som navn, rase, bruksområde og alder. Gården har et stort utvalg av forskjellige hester, som er født mellom det tidlige nittitallet, helt fram til de aller siste årene. Hestene kommer i mange raser – der alt fra ponnier til travhester er representert.

Ridning for alle anledninger

Du trenger som sagt ingen tidligere erfaring fra ridning for å ta del i aktivitetene som foregår året rundt ved gården, og du har en hel del forskjellige tilbud å velge mellom. Om du er i humør for korte turer, finnes det både halv- og heldagsturer som varer fra 4 til 8 timer. Skulle du ønske å begi deg ut på noe litt lengre kan du velge å ta for deg en tredagerstur, eller en tur som varer i en hel uke. Ridning ved gården foregår både om sommeren og vinteren.

Ridning som terapi

Det er ingen tvil om at de ansatte ved Øien Øvre kan kunsten å ri på hest. Gården kan nemlig tilby undervisning og kurs i ridning og stell av hest, året rundt, der både store og små er velkomne. Et annet, og særdeles spennende aspekt av driften ved Øien Øvre, er deres implementering av terapi inn i ridningen som finner sted ved gården. Ved Øien Øvre arrangeres det nemlig kurs i mindfulness og ridning, da de ansatte i samarbeid med Annki Daudon har som mål å gjøre det lettere å leve her og nå.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *