Det er ingen tvil om at vi lever i en verden som er rik på innovasjon innen en lang rekke forskjellige felter. Samfunnet beveger seg stadig framover på ulike vis, og vi blir til stadighet introdusert til nye elementer og aspekter som har som mål å skulle gjøre livene våre enklere. I en slik verden er det lett å lengte tilbake til en betraktelig enklere tilværelse, hvor teknologien var minimal, og gjøremålene var direkte og meningsfylte. Denne tilværelsen kan du finne hvis du velger å besøke Håvardsrud Seterliv.

Hva er Håvardsrud Seterliv?

Håvardsrud Seterliv er noe av det nærmeste en kommer en tidsmaskin i det moderne norske samfunnet – denne metaforiske tidsmaskinen tar deg nemlig rett tilbake til en tradisjonsrik norsk seter. Håvardsrud Seterliv befinner seg i Skirvedalen i Telemark, og er spesielt utformet for å skulle bevare en viktig del av norsk historie. På Håvardsrud seter kan du få komme ansikt til ansikt med vaskeekte budeier, et blomstrende gårdsliv med et stort utvalg av dyr, og muligheten til å delta i en rekke aktiviteter tatt direkte fra det tradisjonelle norske seterlivet.

Hva foregår på en seter?

En seter er en av de mest ikoniske aspektene av det tradisjonelle norske gårdslivet, og gjennom tidene har vi lært oss å kjenne dette godt igjen fra en rekke tradisjonelle elementer fra vår kultur. Seterlivet har blitt relativt ikonisk gjennom en lang rekke skildringer i norsk musikk, litteratur og billedkunst. En seter er opprinnelig en bebyggelse som oppstod for å kunne utnytte gode områder for beite, i områder som ikke egnet seg for permanent bosettelse. Håvardsrud Seterliv presterer å emulere det tradisjonelle norske seterlivet på et svært autentisk vis.

Aktiviteter for store og små

Håvardsrud seter er et særdeles godt sted å ta med familien sin, uten at det har noe å si om du har noen som helst interesse i de rent kulturelle aspektene av seteren. På Håvardsrud seter finner du nemlig et stort utvalg av aktiviteter som egner seg for alle. Alle som ønsker å delta, kan få være med på den tradisjonelle driften av seteren. Aktivitetene inkluderer blant annet flyttingen av små dyr, stell av kyllinger, samt det å bidra med henting, melking, og fôring av kyrne som finnes på seteren.

Rikt dyreliv

I likhet med de originale setrene fra fortiden vil du fort oppdage at Håvardsrud seter inkluderer en lang rekke forskjellige dyr, noe som gjør besøket til en flott og sjarmerende opplevelse for barna, samt også for voksne dyreelskere. På Håvardsrud seter kan du finne blant annet kyllinger, kaniner, kyr, griser, geiter, og lam – alt du kjenner igjen fra de tradisjonelle nasjonalromantiske skildringene av livet på den norske seteren, er å finne på Håvardsrud. Budeiene er hyggelige og omgjengelige, og tar gjerne imot hjelp når det gjelder det rike dyrelivet.

God norsk mat og drikke

Skulle du velge å besøke Håvardsrud Seterliv er det helt sikkert at du ikke vil trenge å bekymre deg om å måtte gå sulten. På seteren vil du nemlig kunne få smake på en rekke deilige, lokale matvarer. Ikke bare er maten god, men den har også en rik historie i seg selv, ettersom den er knyttet til den tradisjonelle driften av seteren. Ved Håvardsrud Seterliv kan du nyte retter slik som tradisjonell rømmegrøt, lapper og et utvalg deilige kaker. Maten er også laget med ingredienser rett fra selve seteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *